U ocjenu ulaze:
Podrum i kušaona
- kvaliteta vina
- tehnologija i higijena u podrumu
- uređenje i izvedba gradnje
- autentičnost
- autohtone sorte
Gastro ponuda
- razina usluge unutar zakonskih mogućnosti , odnosno prema registraciji
- autohtoni proizvodi
- prezentacija, sljubljivanje vina i hrane
- vlastita proizvodnja hrane
- uključivanje lokalnih proizvođača u ponudu
Vanjski izgled
- Uklapanje u okolinu
- Blizina vinograda
- Odgovarajuće označavanje (putokazi), prilaz, parkiralište
- Smještaj
- Vlastiti smještaj ili u neposrednoj blizini. Eventualno organiziran prijevoz.
- Adekvatna razina kvalitete.
- Kapacitet.
Prezentacija
- Stručnost i kvaliteta. Komunikacija sa stranim turistima.
- Povezanost s poviješću i izvornošću kraja.
- Stvaranje vlastitog identiteta i prepoznatljivosti vinarije, vlastita priča.
- / npr: vilenjaci koji rade vino vinarije Bolfan, vještice koje lutaju Cibanovim hisom, Bosso i njegova kćer pretočeni u vina Senjković i slično./
- Osobnost vinara kao dio prezentacije
Ostalo
- Radno vrijeme.
- Prodaja suvenira i proizvoda lokalnih proizvođača.
- Suradnja s lokalnom turističkom zajednicom
- Dodatni sadržaji.
Prilikom ocjenjivanja različiti elementi donose bodove na sljedeći način:
- Prezentacija i opći dojam 40%
- Ponuda vina 30%
- Sve ostalo navedeno 30%
Napomene:
Kod kvalitete vina zadržavamo pravo procjene kvalitete koju ćemo donijeti na osnovu ocjene Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, ocjena u stručnim publikacijama, recenzija istaknutih kritičara i nagrada renomiranih festivala.
Opći dojam je doživljaj turista i ocjenjuje se ukupna usklađenost svih elemenata. To znači da, ako neki od elemenata iskače kvalitetom iznad ili ispod ostalih, neće vinariji donijeti veću ili manju ocjenu koju žiri donosi prema vlastitoj procjeni, koristeći navedene kriterije kao smjernice.
Žiri
Žiri sačinjavaju članovi predsjedništva udruge G.E.T. koji pri donošenju konačne ocjene, u obzir uzimaju:
- mišljenje novinara koji glasaju za Bijeli grozd
- mišljenje publike koja glasa za Bijeli grozd
- zaključke više kontrolora koji su svi osobe s edukacijom i iskustvom u turizmu
- savjete stručnjaka iz područja etnografije i urbanizma, turističkih djelatnika