Stranica 3 od 5
Preporuka – vinarije koje ne zadovoljavaju dovoljan broj kriterija, ili ne ispunjavaju jedan od bitnih kriterija da bi ih svrstali u kategoriju s oznakom zvjezdice, ali smatramo da su dovoljno zanimljive da ih gosti posjete. Moraju zadovoljavati minimalnu kvalitetu vina i minimalne higijenske uvjete.
Jedna zvjezdica *
- Kušaona, na neki način odvojena od podruma.
- Barem jedno visoko kvalitetno vino.
- Uz degustaciju vina nude jednostavne zalogaje autohtone gastronomije kao npr. suhomesnate nareske, sir, ulje i slično.
- Uređen prilaz i parkiralište. Pravilno postavljene putokaze.
- Radno vrijeme: preporučujemo barem rad vikendom, ali prihvaćamo i rad po najavi.
- Prezentaciju vodi vinar ili članovi obitelji, eventualno zaposleni djelatnik.
- Vlastiti identitet i prepoznatljivost vinarije.
Dvije zvjezdice **
- Sve kao prethodno i više:
- Posluživanje iz vlastite kuhinje ili uz korištenje cateringa
- Barem 25% ponude su vrhunska vina (a minimalno jedno), barem isto toliko visoko kvalitetna, a ostala mogu biti kvalitetna vina.
- Suradnja s lokalnim proizvođačima hrane.
- Blizina vinograda (da je vidljiv iz vinarije) ili pokazni vinograd pored vinarije.
- Objekt uređenjem uklopljen u okolinu (prednost autohtonim obilježjima). Uređen okoliš.
- Asfaltirani ili uređeni prilaz i parkiralište; minimalno za dolazak minibusa.
- Radno vrijeme: preporučujemo svakodnevno radno vrijeme, prihvaća se rad vikendom, a ručkovi ili večere te stručna vođenja po najavi.
- Prezentaciju vodi vinar, enolog, ili educirani prezenter. Mogućnost tečne komunikacije barem na engleskom jeziku.
- Višejezičan informativni materijal.
- Smještaj, vlastiti ili u neposrednoj blizini (eventualno organiziran prijevoz)
- Kušaona i smještaj trebaju zadovoljavati kapacitetom primitak deset osoba (poželjno za smještaj u odvojenim sobama, klasa razine 3 hotelske zvjezdice).
Tri zvjezdice ***
- Sve kao prethodno i više:
- Gastro ponuda (vlastita kuhinja ili catering) visoke kvalitete.
- Mogućnost stručno vođenog sljubljivanja vina iz ponude i odgovorajuće hrane.
- Barem 50% ponude su vrhunska vina, a ostalo visoko kvalitetna.
- Suradnja s lokalnim proizvođačima hrane i suvenira (mogućnost prodaje tih proizvoda).
- Povezanost s poviješću i izvornošću kraja te očuvanje lokalnih običaja.
- Asfaltirani prilaz i parkiralište za barem dva minibusa i više automobila.
- Radno vrijeme: svakodnevno. Ručkovi, večere i vođene stručne degustacije mogu biti po najavi.
- Organizirana dostava kupljenog vina.
- Kušaona i smještaj trebaju zadovoljavati kapacitetom primitak dvadeset osoba (poželjno smještaj u odvojenim sobama, klasa razine 4 hotelske zvjezdice).
Excellence star
- Sve kao prethodno i više:
- Vlastiti smještaj
- Vlastita priprema hrane
- Dodatni sadržaji koji njihovu prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj. To može biti i primjerice: privatna luka za pristup jahtama, konjički klub ili golf klub, razina luksuza i slično.