Indeks Članka

Preporuka – vinarije koje ne zadovoljavaju dovoljan broj kriterija, ili ne ispunjavaju jedan od bitnih kriterija da bi ih svrstali u kategoriju s oznakom zvjezdice, ali smatramo da su dovoljno zanimljive da ih gosti posjete. Moraju zadovoljavati minimalnu kvalitetu vina i minimalne higijenske uvjete.

Jedna zvjezdica *

  • Kušaona, na neki način odvojena od podruma.
  • Barem jedno visoko kvalitetno vino.
  • Uz degustaciju vina nude jednostavne zalogaje autohtone gastronomije kao npr.  suhomesnate nareske, sir, ulje i slično.
  • Uređen prilaz i parkiralište. Pravilno postavljene putokaze.  
  • Radno vrijeme: preporučujemo barem rad vikendom, ali prihvaćamo i rad po najavi.
  • Prezentaciju vodi vinar ili članovi obitelji, eventualno zaposleni djelatnik.
  • Vlastiti identitet i prepoznatljivost vinarije.

Dvije zvjezdice **

  • Sve kao prethodno i više:
  • Posluživanje iz vlastite kuhinje ili uz korištenje cateringa
  • Barem 25% ponude su vrhunska vina (a minimalno jedno), barem isto toliko visoko kvalitetna, a ostala mogu biti kvalitetna vina.
  • Suradnja s lokalnim proizvođačima hrane.
  • Blizina vinograda (da je vidljiv iz vinarije) ili pokazni vinograd pored vinarije.
  • Objekt uređenjem uklopljen u okolinu (prednost autohtonim obilježjima). Uređen okoliš.
  • Asfaltirani ili uređeni prilaz i parkiralište; minimalno za dolazak minibusa.
  • Radno vrijeme: preporučujemo svakodnevno radno vrijeme, prihvaća se rad vikendom, a ručkovi ili večere te stručna vođenja po najavi.
  • Prezentaciju vodi vinar, enolog, ili educirani prezenter. Mogućnost tečne komunikacije barem  na engleskom jeziku.
  • Višejezičan informativni materijal.
  • Smještaj, vlastiti ili u neposrednoj blizini (eventualno organiziran prijevoz)
  • Kušaona i smještaj trebaju zadovoljavati kapacitetom primitak deset osoba (poželjno za smještaj u odvojenim sobama, klasa razine 3 hotelske zvjezdice).

Tri zvjezdice ***

  • Sve kao prethodno i više:
  • Gastro ponuda (vlastita kuhinja ili catering) visoke kvalitete.
  • Mogućnost stručno vođenog sljubljivanja vina iz ponude i odgovorajuće hrane.
  • Barem 50% ponude su vrhunska vina, a ostalo visoko kvalitetna.
  • Suradnja s lokalnim proizvođačima hrane i suvenira (mogućnost prodaje tih proizvoda).
  • Povezanost s poviješću i izvornošću kraja te očuvanje lokalnih običaja.
  • Asfaltirani prilaz i parkiralište za barem dva minibusa i više automobila.
  • Radno vrijeme: svakodnevno. Ručkovi, večere i vođene stručne degustacije mogu biti po najavi.
  • Organizirana dostava kupljenog vina.
  • Kušaona i smještaj trebaju zadovoljavati kapacitetom primitak dvadeset osoba (poželjno smještaj u odvojenim sobama, klasa razine 4 hotelske zvjezdice).

Excellence star

  • Sve kao prethodno i više:
  • Vlastiti smještaj
  • Vlastita priprema hrane
  • Dodatni sadržaji koji njihovu prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj. To može biti i primjerice: privatna luka za pristup jahtama, konjički klub ili golf klub, razina luksuza i slično.